Stap voor stap conditioneringen loslaten.
Inzichtmeditatie (Vipassana) is gericht op het ontwikkelen van innerlijke rust én op het duurzaam maken daarvan. Die rust kan bereikt worden door concentratie oefeningen, waarbij ontspanning en vriendelijkheid een belangrijke rol spelen. Ervaar het bij onze meditatiegroep in Yogahouse, te Arnhem.
Bekijk Vipassana Team’s lessen en lesrooster, je bent welkom bij Yogahouse, Arnhem.
Om de verkregen rust langere tijd door te kunnen laten werken, wordt ook geoefend met het observeren van verschijnselen in lichaam en geest, die de innerlijke rust uitdagen. Door met aandacht naar deze ‘bezoekers’ te leren kijken, ontstaat er inzicht hoe deze een invloed hebben op ons gemoed en gedrag.
Met behulp van meditatie leren we begrijpen wat onze conditioneringen zijn, die veroorzaken dat de ‘bezoekers’ regelmatig terugkomen. Op die manier kunnen we anders leren omgaan met deze verschijnselen, met de oorzaken ervan en met de neigingen die het gevolg zijn van de bezoekers. Stap voor stap kunnen die conditioneringen dan los gelaten worden, waardoor de rust meer weerbaar en duurzaam wordt.
Henk Barendregt (1947) studeerde wiskundige logica aan de Universiteit van Utrecht, alwaar hij in 1971 promoveerde op de lambda calculus, een kunstmatige taal die gestyleerd algorithmes en bewijzen kan weergeven. Van 1972 tot 1979 beoefende hij Zen meditatie bij Kobun Chino Roshi (1939-2002) in Californië en van 1979 tot 2006 Vipassana meditatie bij Phra Mettavihari (1942-2007) in Nederland. In 2002 ontving hij voor zijn wiskundige werk de Spinoza Premie, welke hij gedeeltelijk besteedde aan het wetenschappelijke onderzoek naar meditatie. Vanaf 2001 geeft Henk Barendregt les in Vipassana meditatie en vanaf 2006 leidt hij met anderen intensieve Vipassana retraites. Wetenschappelijk onderzoek naar de werking en effecten van inzicht meditatie geniet nog steeds zijn belangstelling.
Mirjam Hartkamp (1980) mediteert sinds 2009 intensief. In 2014 vroeg de SIM haar om leraar te worden. Henk Barendregt werd haar mentor en ze werken sindsdien intensief samen, zowel in de dhamma als in de wetenschap. Mirjam benadrukt compassie en liefdevolle vriendelijkheid (metta) als wegen om tot ontspanning en inzichten te komen. Ook integreert ze westerse wetenschap met doorleefde Boedhistische inzichten.
Mirjam Hartkamp is mede-oprichter en voorzitter van stichting IMI (Insight Meditation Investigations), ze is huisleraar bij het prestigieuze Nederlandse Comenius Instituut en (co-) begeleidt jaarlijks verschillende op vipassana retraites. Mirjam volgde haar opleiding in kunst- en psychotherapie aan de Hogeschool Leiden (2006) en de Nederlandse Academie voor Psychotherapie (2011). Daarnaast studeerde ze boeddhistische filosofie aan de VU en behaalde ze een masterdiploma in cognitieve wetenschappen. Momenteel is ze in de afrondingsfase van haar promotieonderzoek naar de werkingen van meditatie (La Sapienza University of Rome, Tilburg University, VU).
Arnoud Jan de Beaufort (*1966)
Oorspronkelijk opgeleid als beeldend kunstenaar, switchte ik naar neuropsychologie en werk nu als GZ-psycholoog op een polikliniek voor hersenletselpatiënten. Tijdens mijn studie maakte ik kennis met vipassana meditatie via een cursus bij Henk Barendregt. Na wat korte en lange onderbrekingen houd ik me sinds de start van de vipassana-groep in Arnhem in 2014 blijvend bezig met vipassana meditatie. Ik deed mee aan studiebijeenkomsten en weekend-retraites over de anatta lakkhana sutta en de abhidhamma. In Fara Sabina deed ik een 7-daagse retraite en dit jaar volg ik de Dhamma Verdiepingscursus. Sinds 2018 zit ik als assistent één keer per maand de groep voor.
De oefening van rust en opmerkzaamheid kan helpen met een beter zicht op de werking van de geest en de waaier aan gevolgen ervan, en graag draag ik er aan bij om meer mensen dat te laten ervaren.
Vipassana meditatie wordt ook wel inzichtmeditatie genoemd.
Deze vorm van meditatie is gericht op het trainen van aandacht voor de interne verschijnselen die ons aanzetten tot onze keuzes. Daarmee komen we losser te staan ten opzichte van onze gewoontes. Dan kunnen we beter doen wat nodig is en wat bij ons past. Dat daar een zekere oefening voor nodig is, komt omdat belangrijke keuzes vaak genomen worden in een fractie van een seconde. Wanneer we dat kunnen zien, ontstaat een grotere vorm van vrijheid, die meer mogelijkheden schept tot creativiteit en medemenselijkheid.
Met het beoefenen van Vipassana (groeps)meditatie ontwikkel je jezelf in concentratie, inzicht en liefdevolle vriendelijkheid. Over het algemeen bestaat de middag uit de volgende onderdelen: zitmeditatie, een dhamma talk, ervaringen uitwisselen, loopmeditatie en tenslotte weer een zitmeditatie.
Ervaring is niet noodzakelijk
Gemakkelijk zittende kleding aanbevolen. Bij het Yogahouse zijn zitkussentjes, zitbankjes en
dekens aanwezig om het zitten comfortabel te maken.
Aanwezigheid begeleiders:
Prijs: € 6,- per middag (contant).
Je kunt vrijblijvend kijken of het wat voor je is, bijvoorbeeld op de eerste van de maand als Henk Barendregt er is. De eerste sessie is kosteloos. Er is de
mogelijkheid om meerdere sessies vooruit te betalen. Houd er rekening mee dat we geen pin-automaat hebben, alvast bedankt.
Aanwezigheid begeleiders:
– 1e maandag van de maand: Henk Barendregt, meditatieleraar
– 2e maandag van de maand: Sebastiaan Bosch (stille sessie)
– 3e maandag van de maand: Arnoud Jan de Beaufort
– 4e maandag van de maand: Sebastiaan Bosch (stille sessie)
Heb je nog vragen over de meditatie? Neem dan contact met het Vipassana Team op.