yoga

Yoga doe je op blote voeten, draag comfortabele kleding, neem een handdoek mee voor over de reeds in Yogahouse aanwezige mat of  je eigen mat en drink veel water na de yoga. 

Ashtanga/Power Yoga
Ashtanga (vinyasa) Yoga is een dynamische, intensieve vorm van yoga. Je beoefent een vaste serie van houdingen die je aan elkaar verbindt door de ademhaling en beweging (vinyasa’s). Iedere houding is een voorbereiding voor de volgende houding. Een speciale ademhalingstechniek (Ujjayi ademhaling) zorgt voor concentratie en verdieping van de houdingen. Deze ademtechniek maakt dat het lichaam van binnenuit warmte en energie creëert en (door te zweten) gifstoffen afvoert. Het is als het ware een meditatie in beweging.

“99% practice, 1% theory” aldus Sri K. Pattabhi Jois

Chi Neng Qigong
Of ‘Chinese Yoga’ is een Chinese bewegingsleer die je helpt te ontspannen en in balans te blijven. Met Chi Neng breng je je lichaam én je geest in beweging. Zo kom je tot ontspanning, een betere focus en meer rust en energie.

Dru yoga
Kenmerkend voor Dru Yoga zijn de mooie, vloeiende bewegingsreeksen. Deze nodigen uit om vanuit ontspanning en plezier te bewegen naar meer kracht, flexibiliteit, innerlijke rust, balans en vertrouwen – in jezelf en in je lichaam.
Daarbij is aandacht de sleutel. Gerichte, vriendelijke aandacht brengt in beweging wat geblokkeerd was en heelt wat uit balans was.
Wanneer je regelmatig Dru Yoga beoefent ontwikkel je een gezonde manier van bewegen. Je wervelkolom versoepelt en er ontstaat een betere balans tussen houdings- en bewegingsspieren. Ook hart en hoofd hervinden hun natuurlijke balans. Dit zorgt voor een helder hoofd en een haarzuivere afstemming op je hart, je innerlijke kompas.

Hatha Flow Yoga
Hatha Flow, is een soort yoga die raakvlakken heeft met hatha yoga en die voornamelijk bestaat uit yogaseries. De houdingen samen vormen een doorstromend(flow) geheel.

Hatha Yoga
Hatha yoga komt van oorsprong uit India en is een vorm van yoga, waarbij je middels lichaamsgerichte inspanning (asana’s) en ademoefeningen (prananyama) komt tot ontspanning. De asana’s en pranayama hebben zowel fysiek, mentaal, als geestelijk een grote positieve invloed op het functioneren en welbevinden van de mens als totaliteit.

HealingTao/TaoYoga
De Kleine Hemelse Kringloop vormt de grondslag van de taoïstische training. Deze meditatie/energie oefening stimuleert de zelfgenezende kwaliteiten en ontwikkelt geestkracht. Het is een techniek die onontbeerlijk is als je op zoek bent naar een heldere vorm van energiebeheer.
Stress wordt omgezet in vitaliteit. Een praktisch en uniek systeem van zelfgenezing, dat is gebaseerd op oude, taoïstische principes. Healing Tao is een proces waarin je op een ontspannen manier tot een harmonische integratie van je fysieke, mentale, emotionele en spirituele leven kunt komen. De basis van de training is de innerlijke glimlach; een zachte blik naar binnen. Door bewust in verbinding te zijn met je lichaam, leer je beter voelen en ervaren. Door opschonen, ruimte creëren in jezelf, open je de weg naar gezondheid, evenwicht en vitaliteit en niet te vergeten, je goedlachsheid.

Herstel Yoga
Door de langzame yoga bewegingen en houdingen wordt het lichaam zachtjes en veilig gestrekt, gedraaid en gebogen. Dit verbetert kracht, flexibiliteit en balans. Spieren worden zo getraind en organen gemasseerd. Dit verbetert de doorbloeding van spieren en organen en de circulatie van lymfe wordt gestimuleerd. Je bouwt zo hernieuwd vertrouwen op in jouw lichaam en je leert jouw grenzen beter kennen.

Herstelyoga is voor uiteenlopende situaties geschikt. Denk bijvoorbeeld aan:
Blessures – letselschade – burn-out – vermoeidheidssyndroom – slapeloosheid – stress/spanningen – na een moeilijke periode – ziekte van Lyme – klachten na Covid – onverklaarde lichamelijke klachten – chronische aandoeningen

Kinderyoga
Kinderyoga is bewegen, spelen en ontspannen.
Kinderyoga is voor iedereen, alle kinderen kunnen meedoen. Plezier staat voorop. Al op jonge leeftijd kunnen kinderen spelenderwijs werken aan hun zelfbewustzijn, houding en ademhaling. In de les werken we met thema’s zoals de zon, de speeltuin, dieren, vriendschap en nog veel meer. Kinderen kunnen yoga ontdekken en verkennen door middel van spelletjes, yogahoudingen, ontspanning, visualisaties en creatieve oefeningen.

Kundalini Yoga
Kundalini Yoga is een actieve, pittige vorm van yoga. De yogalessen zijn zo opgezet dat ze voor eenieder geschikt zijn: je bepaalt zelf de intensiteit ervan. Lichaamsoefeningen, ademhalingstechnieken, het zingen van mantra´s en/of meditatie zijn de vaste onderdelen in een les. De afzonderlijke yogalessen zijn opgebouwd rond verschillende thema´s. Ademhaling, hormonen, De Acht Chakra´s, stoelgang, depressie, De Tien Lichamen, Stress en rugklachten, zijn slechts enkele voorbeelden van onderwerpen die tijdens de yogalessen aan bod komen.

Pilates Flow
Pilates is een methode waarbij je bewust beweegt en controle probeert te vinden om de juiste spieren aan te sturen en los te laten.
Door te focussen op een optimale (flank) ademhaling, activeer je niet allen de dieper gelegen rompspieren maar vergroot je ook je longcapaciteit. Regelmatige beoefening zorgt voor een betere coördinatie doordat spieren gaan samenwerken waardoor mogelijke disbalans verdwijnt. Je houding verbetert en het lichaam wordt sterker, soepeler,  en minder blessure gevoelig.
We sluiten de les af met een paar ontspannen yogahoudingen om tot rust te komen en de aangesproken spieren te rekken. Deze les is voor iedereen, jong of oud, sporters of als je juist weer in beweging wilt komen. Ook  bepaalde rugklachten kunnen sterk verminderen door regelmatige beoefening. Alle oefeningen zijn eenvoudig aan te passen aan je niveau.

Power Yoga
Is een erg actieve vorm van yoga die is afgeleid van Ashtanga (Vinyasa) Yoga, een yoga traditie van India. In Power Yoga wordt adem verbonden met beweging. Het lichaam wordt heel warm van binnen door de dynamische en vloeiende oefeningen en de speciale Ujjaiji adem techniek. Power Yoga gebruikt een balans van kracht en zachtheid dat versterkt het lichaam en geest tegelijk. Dankzij de revitaliserende effecten wordt Power Yoga vaak vergeleken met meditatie door beweging.

Qigong/Taoïstische Yoga/MeditatieYoga
Door de training ontstaat er een lichamelijke fitheid, een goede conditie, mentale helderheid, focus en inzicht, op spiritueel niveau een breder waarnemingsvermogen met een krachtige aarding. Naast de qi gong oefeningen wordt er ook aandacht besteedt aan taoïstische yoga en meditatie, dit ter voorbereiding van de oefeningen en het reguleren van de vrijgekomen energie. Wat je mag verwachten na het volgen van een aantal lessen en zelfstandige training, zijn verbetering in lichaamshouding, stemming, gevoel van zelfredzaamheid, algemeen welbevinden en meer licht op je pad.

SoulDance
We starten elke keer met een opwarming en maken dan met aandacht verbinding met onze kern. Vervolgens doen we een aantal oefeningen, soms ook samen, waarmee we experimenteren, spelen en voelen wat het met ons doet. Dans, qigong , healing tao, yoga en alles vanuit de eigen ontwikkeling waaruit ik inspiratie en creativiteit haal.

Het doel is meer lichaamsbewustzijn te creëren en daarmee je zelf beter te leren voelen. Je zelf vrijer te maken, meer in je kern te komen en het wonder van het hebben van een lijf te ervaren. Tot slot dansen wij vrij, zodat je ruimte hebt het gevoelde en ontdekte te integreren.

Tantra Yoga
De yoga die we vandaag de dag kennen als Hatha Yoga, komt van origine uit de Tantra. Veel prachtige onderdelen van de originele Tantra Yoga zijn echter verloren gegaan doordat de nadruk steeds meer op het fysieke aspect kwam te liggen. In mijn Tantra Yoga lessen integreer ik het beweeglijke met het meditatieve zoals dat vanuit de oude Indiase tradities gedaan werd. Het beweeglijke wordt ook wel Shakti genoemd, of energie, en het meditatieve wordt ook wel Shiva genoemd, ons stille bewustzijn. 

Werken met zowel energie als bewustzijn kan ervoor zorgen dat we meer genieten van het leven, zekerder door het leven gaan, maar helpt ons ook om spiritueel te groeien en meer bevrijd te raken van ons ego. Want binnen de Tantra is de visie dat er geen afscheiding is tussen onszelf, de ander, en onze omgeving. Het universum is eigenlijk één groot bewustzijn van energie.

Wat we in een les doen:
• We beginnen de les met bewust aankomen in de ruimte en een korte meditatie. We zetten een intentie, zoals dat we de resultaten uit deze les niet gebruiken voor onszelf, maar voor datgene wat groter is dan onszelf. 
• Daarna starten we met een kleine warming-up om ons lichaam klaar te maken voor de Hatha Yoga houdingen, de Asana’s. Vervolgens doen we een aantal Asana’s, die zorgvuldig gekozen zijn naar het thema van die les. Hier maken we gebruik van de Chrakra’s en de Bhanda’s om met contracties in het lichaam onze energie te richten en te sturen. • Vervolgens doen we een ademhalingsoefening (Pranayama) of een concentratieoefening (Dharana). We gaan verder in een meditatie (Dhyana), waarna we ruim de tijd geven om het lichaam te ontspannen in een begeleide Yoga Nidra. 

Praktisch: 
– Bij Tantra Yoga blijft alle kleding aan en alle oefeningen zijn op jezelf.
– Deze vorm van yoga is geschikt voor ieder lichaam. 
Mocht je niet zeker weten of dit iets voor jou is, of heb je andere vragen, kun je altijd contact met yogadocente Ashley opnemen.

Tiener Yoga
Als  jongere heb je het druk en er wordt heel veel van je verwacht, op school, thuis, je vrienden en mogelijk een baantje. Yoga leert je niet alleen hoe te ontspannen, maar het geeft je ook kracht en energie. Je lichaam wordt sterker, leniger en gezonder. Hierdoor groeit je zelfvertrouwen en verbetert je concentratievermogen. Je leert je eigen grenzen stellen, hoe om te gaan met spanningen en prestatiedruk zoals bijvoorbeeld proefwerk- of examenstress.
Zo kun je yoga ook heel goed gebruiken in het dagelijks leven.
Het maakt niet uit als je nog nooit aan yoga gedaan hebt en je hoeft ook niet lenig te zijn. Wat je wel nodig hebt is een open mind.
Iedere les bestaat uit verschillende yogahoudingen, adembewustzijn, concentratie- en ontspanningsoefeningen en we eindigen de les altijd met een eindontspanning.
Tieneryoga lessen zijn geschikt voor jongens en meiden.
Van 11 tot 15 jaar (elke vrijdagmiddag)
Van 15 tot 19 jaar (elke donderdagmiddag)

Vinyasa Yoga
Vinyasa Yoga is een dynamische vorm van Yoga waarin een aantal yogahoudingen als het ware in elkaar overvloeien. Vinyasa betekent dan ook letterlijk ‘dingen in de juiste volgorde zetten’.
Hierbij is de ademhaling verbonden aan de beweging.
Deze les is geschikt voor iedereen aangezien er opties zijn om de houdingen intensiever te maken of juist rustiger aan te doen waardoor je je les aan kunt passen aan je eigen ‘Flow’.

Yemaya: vier je vrouw-zijn!
Tijdens Yemaya herinner je wie je werkelijk bent. Met sensueel lichaamswerk, dans, massage, ademhalingstechnieken, vrouwenyoga en zintuigelijke meditatie word jij je bewust van jouw vrouwelijkheid. Hoe beweeg je? Waar in je lijf tap je in op jouw essentie en jouw vrouwelijke kracht? Hoe denk je over jezelf en andere vrouwen? Oude patronen pellen we laag voor laag af. Zonder oordeel, zonder vergelijking. En met nieuwe, voedende bewegingen en boodschappen helen we onszelf en ons lichaam. Tot iedere vezel van jouw lijf zich weer op en top vrouw voelt. Bruisend. Stralend. Krachtig.

Yin Yoga
Yin Yoga is gericht op flexibeler en sterk maken van bindweefsel en gewrichten, waardoor meer flexibiliteit ontstaat rond heupen, heiligbeen en rug. De houdingen worden lang aangehouden, tot 5 minuten. Geschikt voor beginners en voor mensen die hun dag vaak zittend doorbrengen. Ook in combinatie met sporten als hardlopen, zwemmen, fitness, om bindweefsel en gewrichten te herstellen en te versterken. Spieren zijn yang: zacht en elastisch. Bindweefsel en gewrichten zijn yin: stijf en niet elastisch.

Yin Yang Yoga
Yin Yang yoga is samengesteld uit actieve, dynamische bewegingen (Yang) afgewisseld met verstillende houdingen (Yin). In Yin yoga worden houdingen langer aangehouden.
De Yang yoga is gericht op de spieren en de Yin yoga richt zich op het dieper liggende bindweefsel rondom gewrichten en organen.
Yang yoga zorgt voor een krachtig vitaal lichaam en Yin brengt je in contact met jezelf. Zo ontstaat er balans tussen lichaam en geest.
De termen Yin en Yang zijn niet absoluut. Ze bestaan in relatie tot elkaar. Het één bestaat niet zonder het ander. Samen vormen ze het geheel.

Yoga All levels
Deze les noemen we All levels omdat je, zoals bij veel lessen, veel opties hebt om de oefeningen aan je eigen niveau aan te passen. Er zullen invloeden uit verschillende yogastijlen samenkomen en je wordt uitgedaagd om nieuwe dingen te proberen, grenzen te verleggen of juist te bewaken.

Yoga for the mind/Handlijnkunde
Wat asana’s voor het lichaam zijn, zijn mudra’s (handhoudingen) voor de handlijnkunde. Mudra’s zijn zeer geneeskrachtig voor lichaam en geest. Er zijn talloze mudra’s die ons kunnen helpen om bepaalde blokkades te doorbreken of bepaalde gaven nog meer te laten ontwikkelen.
Elke vinger, nagel, lijn en heuvel in de handpalm is direct met onze hersenen verbonden volgens de oorspronkelijke Vedische handanalyse en wordt als yoga for the mind gezien.

Reacties zijn gesloten.