vipassana team

Vipassana team

Inzicht meditatie (Vipassana) is gericht op het ontwikkelen van innerlijke rust én op het duurzaam maken daarvan. Die rust kan bereikt worden door concentratie oefeningen, waarbij ontspanning en vriendelijkheid een belangrijke rol spelen. Om deze rust langere tijd door te kunnen laten werken, wordt ook geoefend met het observeren van verschijnselen in lichaam en geest, die de innerlijke rust uitdagen. Door met aandacht naar deze ‘bezoekers’ te leren kijken, ontstaat er inzicht hoe deze een invloed hebben op ons gemoed en gedrag. Daarbij leren we begrijpen wat onze conditioneringen zijn, die veroorzaken dat de bezoekers regelmatig terugkomen. Op die manier kunnen we anders leren omgaan met deze verschijnselen, met de oorzaken ervan en met de neigingen die het gevolg zijn van de bezoekers. Stap voor stap kunnen die conditioneringen dan los gelaten worden, waardoor de rust meer weerbaar en duurzaam wordt.

Henk Barendregt (1947) studeerde wiskundige logica aan de Universiteit van Utrecht, alwaar hij in 1971 promoveerde op de lambda calculus, een kunstmatige taal die gestyleerd algorithmes en bewijzen kan weergeven. Van 1972 tot 1979 beoefende hij Zen meditatie bij Kobun Chino Roshi (1939-2002) in Californië en van 1979 tot 2006 Vipassana meditatie bij Phra Mettavihari (1942-2007) in Nederland. In 2002 ontving hij voor zijn wiskundige werk de Spinoza Premie, welke hij gedeeltelijk besteedde aan het wetenschappelijke onderzoek naar meditatie. Vanaf 2001 geeft Henk Barendregt les in Vipassana meditatie en vanaf 2006 leidt hij met anderen intensieve Vipassana retraites, zie barendregt.wordpress.com/vipassana/. Wetenschappelijk onderzoek naar de werking en effecten van inzicht meditatie geniet nog steeds zijn belangstelling.

Mirjam Hartkamp (1980) mediteert sinds 2009 intensief. In 2014 vroeg de SIM haar om leraar te worden. Henk Barendregt werd haar mentor en ze werken sindsdien intensief samen, zowel in de dhamma als in de wetenschap.  Mirjam benadrukt compassie en liefdevolle vriendelijkheid (metta) als wegen om tot ontspanning en inzichten te komen. Ook integreert ze westerse wetenschap met doorleefde Boedhistische inzichten.

Mirjam Hartkamp is mede-oprichter en voorzitter van stichting IMI (Insight Meditation Investigations), ze is huisleraar bij het prestigieuze Nederlandse Comenius Instituut en (co-) begeleidt jaarlijks verschillende op vipassana retraites. Mirjam volgde haar opleiding in kunst- en psychotherapie aan de Hogeschool Leiden (2006) en de Nederlandse Academie voor Psychotherapie (2011). Daarnaast studeerde ze boeddhistische filosofie aan de VU en behaalde ze een masterdiploma in cognitieve wetenschappen. Momenteel is ze in de afrondingsfase van haar promotieonderzoek naar de werkingen van meditatie (La Sapienza University of Rome, Tilburg University, VU).

Arnoud Jan de Beaufort (*1966)
Oorspronkelijk opgeleid als beeldend kunstenaar, switchte ik naar neuropsychologie en werk nu als GZ-psycholoog op een polikliniek voor hersenletselpatiënten. Tijdens mijn studie maakte ik kennis met vipassana meditatie via een cursus bij Henk Barendregt. Na wat korte en lange onderbrekingen houd ik me sinds de start van de vipassana-groep in Arnhem in 2014 blijvend bezig met vipassana meditatie. Ik deed mee aan studiebijeenkomsten en weekend-retraites over de anatta lakkhana sutta en de abhidhamma. In Fara Sabina deed ik een 7-daagse retraite en dit jaar volg ik de Dhamma Verdiepingscursus. Sinds 2018 zit ik als assistent één keer per maand de groep voor.

De oefening van rust en opmerkzaamheid kan helpen met een beter zicht op de werking van de geest en de waaier aan gevolgen ervan, en graag draag ik er aan bij om meer mensen dat te laten ervaren.

Djana Mileta (voormalig Joegoslavië, 1953).
Studeerde aan de Kunstacademie in Arnhem en exposeerde daarna zowel in binnen- als buitenland. Na meer dan twintig jaar kunstenaarschap, ging ze geleidelijk minder exposeren en steeds meer aandacht besteden aan diepere spirituele ontwikkeling. 

Zij volgde de 5-jarige opleiding aan de Academie Antropodynamica. Na deze studie, in 1999 opende ze in Arnhem haar eigen praktijk: www.djanamileta.nl Vervolgens werkte ze als docent op deze Academie.
In 2000 kwam Djana in aanraking met vipassana-meditatie. Jaarlijks volgde ze retraites bij diverse leraren met hun verschillende tradities zoals bij de Goenka en bij de vipassana traditie van Mahasi Saydaw. Tijdens deze retraites kreeg ze waardevolle inzichten. Ze ging o.a. minder werken. Ter verdere bestudering van de Boeddhaleer, volgde ze in 2014 de Dhamma– verdiepingscursus (DVC) en in 2016 zat ze in de  Abhidhamma studiegroep (hoogste leer) bij Henk Barendregt.

Tijdens een intensieve vipassana-retraite in Italië in 2013 maakte Djana voor het eerst kennis met leraar Henk Barendregt. Ze nodigde Henk uit als gastdocent bij het Yogahouse, waar ze al mantra meditatiebijeenkomsten organiseerde. 
Kort daarna is Sangha Arnhem’ ontstaan en vervolgens het vipassana team. In 2021 nam Djana afstand van de “Sangha Arnhem” om zich steeds meer naar samatha-meditatie te kunnen richten.     

Meer informatie: Vipassana: courses, workshops & retreats | Blogs by Henk Barendregt

Aanmelden? Contactgegevens staan in de lijst docenten of meld je gelijk aan voor de Online weekly vipassana.

Reacties zijn gesloten.